TREKKER.HU
KARLOWITS-JUHÁSZ TAMÁS HONLAPJA

Média

Miskolci siker a 100 km-es borneói futóversenyen

Magyar futó nyert az esőerdőben

Borneót is meghódította a miskolci sportoló

Egyszerre vad és gyönyörű: Borneo Ultra Trail Marathon

BORNEÓ PROJEKT – FELKÉSZÜLÉS 02

 

Nem a túlélés a cél!

Folyamatosan nedves környezet, magas páratartalom, heves esőzések, sár, patakok, folyók, gyökerek, sűrű növényzet, piócák, rovarok. Ezek a körülmények adottak, és hogy minél kevésbé nehezítsék meg a dolgomat, nagyon fontos, hogy mit viszek magammal, milyen ruházatot és cipőt viselek.

Borneó projekt – Felkészülés 02

 

A cipő kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy kényelmes legyen, jól tapadjon, stabilan tartsa a lábam, és nem utolsó sorban, hogy az anyaga minél kevesebb vizet tudjon magában tartani. Több cipőt is próbáltam, de végül – kényelem és stabilitás alapján – egy HOKA Challenger ATR 2-es mellett döntöttem, ami még nullkilométeresen sem okozott problémát egy kétnapos futóversenyen, a Mátrabérc Ultrán. A cipőt nedves környezetben még nem teszteltem, de viszonylag sok vizet képes magába tartani. A kényelem azonban remélhetőleg ellensúlyozni fogja a hátrányait.

Borneó projekt – Felkészülés 02 Borneó projekt – Felkészülés 02

 

Ruházatként ujjatlan felsőt, rövid futónadrágot, a tarkót is takaró vékony sapkát és kompressziós szárat fogok viselni. A tarkó és a fej védelme a napsütés miatt fontos, a kompressziós szárnak viszont egy elég különös funkciót szánok. A terepen kívül egy másik komoly nehezítő körülmény és veszélyforrás a piócák jelenléte a nedves helyeken. Mivel a klasszikus piócazokni futáshoz nem éppen komfortos viselet, ezért a sűrű szövésű kompressziós szárral próbálom megnehezíteni a vérszívók dolgát. Persze teljesen nem lehet kizárni e veszélyforrást, ezért a legbiztosabb, ha időben észreveszem a piócatámadást, mert az így szerzett seb gyorsan elfertőződhet.

A rovarok ellen (főként szúnyogok) speciális rovarriasztó sprayt, a napsütés ellen pedig napkrémet fogok használni.

Borneó projekt – Felkészülés 02

 

A 100 kilométeres verseny során 10 kilométerenként biztosítanak a rendezők vízvételi lehetőséget, az 50. kilométernél lévő frissítő ponton pedig ennivalót is, továbbá ezen a ponton van lehetőség a rajtnál feladott – előre összekészített – csomagunkat is felvenni. A verseny során a külső segítség tilos. Emiatt a szervezők előírták, hogy bizonyos kötelező felszerelésnek a verseny során folyamatosan nálam kell lennie.

Kötelező vinni sípot, vízhatlan kabátot, mentőfóliát, fejlámpát, tartalék lámpát, másfél liter víz tárolására alkalmas tartályt vagy kulacsot, mobil telefont, sapkát, iránytűt, villogó lámpát, láthatósági mellényt (melyet rossz időjárási viszonyok esetén, valamint este 6 óra és reggel 6 óra között viselni kell), energia szeleteket és elsősegély csomagot (géz, pólya, fertőtlenítő). A szervezők különösen ajánlják a hosszú alsó ruházatot a növényzettől való védelem érdekében.

A fentiek alapján kb. 2 kilogramm súlyú zsákot kell majd magammal cipelni, ami nyilvánvalóan tovább rontja a teljesítőképességet.

Borneó projekt – Felkészülés 02

 

Hogyan zajlott eddig a fizikális felkészülésem, és mik a terveim még a rajtig? Hamarosan erről is beszámolok.


Képek: Sabah adventure challenge