TREKKER.HU
KARLOWITS-JUHÁSZ TAMÁS HONLAPJA

Ajánlott oldalak

BABY JOGGER - TÚRÁZÁS-FUTÁS HÁROM KERÉKKEL

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel
Kilenc hónap – egy nagy utazás – melynek a végét mindenki várja. A hónapok múlásával növekszik a pocak, csökken az aktív testmozgás, és lassan szögre akasztjuk a sportcipőnket.

De nem kell sokáig várnunk. A baba születését követő 6. hónap múlva, amint elmúlnak az átvirrasztott éjszakák, és újra egyensúlyba kerül az életünk, leporolhatjuk a futócipőnket, és formába lendülhetünk. Mehetünk túrázni, futni, újra gyűjthetjük a kilométereket, és magunk mögött hagyhatjuk a fölös kilókat.

Sokan felteszik a kérdést, hogyan lehetséges mindez? Melleink duzzadtak, az anyatej savassá válhat, és akár el is apadhat a sporttól, fáradtak vagyunk, és nemkülönben hová rakjuk gyermekünket. Csupa ellenérv, hogy folytassuk eddigi sportos életünket, vagy sportos életmódba kezdhessünk.

 

A probléma – többek között – egy speciálisan kiképzett, sportoláshoz tervezett babakocsival oldható meg. A „baby jogger” a modern kerékpárok tulajdonságait ötvözi a babakocsikéval. A baba hat hónapos korától, amikor a gerince már elég erős, és képes egyedül tartani a fejét, illetve magabiztosan ül, már vihetjük is, kezdődhet a „száguldás”.

Azonban fontos szem előtt tartani a fokozatosságot és a mértékletességet. Az első hetekben elég 20-30 perc könnyű, majd egyre tempósabb séta, és csak később kezdjük fokozatosan növelni az időt és a sebességet. Egy gyermekét szoptató anya, semmiképpen ne kezdjen túlzott mértékű fogyókúrába, mert elapadhat a teje. De ez most nem is a fogyókúráról szól, hanem a mozgás szeretetéről. Kimondottan jót tesz egy kis testmozgás a friss levegőn az anyának (apának) és a babának egyaránt.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel
A megfelelő modell beszerzése

Habár a hazai bababoltokban számos „jogger” elnevezéssel ellátott, háromkerekű babakocsit árulnak, a legtöbb alkalmatlan nagyobb sebességű futásra, illetve göröngyös erdei talajon való túrázásra. A másik szempont a megbízhatóság és tartósság. Különösen nagyobb sebességgel történő haladás esetén, de használat közben általános követelmény, hogy biztonságba tudhassuk a babánkat minden körülmény esetében.

A legfontosabb paraméterek, amikre feltétlenül figyelni kell a vásárlás során:

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel

 

A kerék átmérője legalább 40 cm legyen, mivel a nagyobb méretű kerék könnyebben veszi az akadályokat és az út egyenetlenségeit, nagyobb mértékű csillapítást nyújt, és nem utolsó sorban gyorsabb, mint a kisebb átmérőjű társai. A kerék a kerékpárokhoz hasonlóan fém küllőkkel merevített (sosem műanyag), légkamrás és ne tömörgumi kialakítású legyen, hogy a terepviszonyokat és a rázkódást figyelembe véve tudjuk állítani a gumik keménységét. Aszfalton fújhatjuk keményebbre a kerekeket, de rázós talajon a puhább kerék jobban csillapít.

A kerekek elrendezésénél hátul két keréknek, elől pedig egynek kell lennie, és nem fordítva. A kerekek rögzítése mind a három helyen fix kötésű legyen, még az első kerék se legyen bolygókerék, mert nagyobb sebességnél a keresztbe forduló kerék könnyen okozhat balesetet. A komolyabb modellek esetében a hátsó kerekeket tartó rudazatot teleszkópos csillapítással is ellátják, növelve a baba komfortérzetét.

Szinte minden modellen található az első kerékre kötött patkófék, melynek a karját a babakocsi kapaszkodójához rögzítik. Általános tapasztalat, hogy ennek használatára sportolás közben nincs szükség. Még lejtőn lefelé történő futás esetén sem célszerű a fékkart markolászni, helyette kapaszkodjunk magabiztosan és fékezzük testi erővel a babakocsit. Előnye, hogy sokkal hatékonyabb a testünk fékező ereje, másrészt a fékkar markolászása a fogást gyengíti, és ezáltal kiszabadulhat a kezünkből a babakocsi. A kézi fékkart természetesen nem holmi dísznek szerelték fel, ugyanis görkorcsolyázás esetén ez az egyetlen biztonságos fékezési módszer, mellyel nem csak a babakocsit, hanem magunkat is biztonsággal fékezni tudjuk. A babakocsit modelltől függően álló helyzetben rögzíthetjük. Ez történhet a fékre szerelt biztonsági kapcsolóval, vagy a hátsó kerekek tengelyére zárható rögzítő karral. Ez a lejtős területen lehet fontos, mert ha megállunk valamiért (pl: megkötni a cipőnket), akkor feltétlenül rögzítsük a babakocsit, így elkerülhetjük, hogy önálló életet élve esetleg magától leguruljon a lejtőn.

A baba ülőhelyének hátfala merevített, illetve merevítés nélküli kivitelben készülhet. A merevített változat azon babáknak készült, akik még nem képesek tartani a fejüket és a gerincük se erősödött meg a testük tartásához. Ezeket a modelleket pár hónapos kortól használhatjuk, de érdemes megvárni, míg a baba felnő a feladathoz és a merevítés nélküli változatot választani. Fontos, hogy az ülő rész hátfalának a dőlésszögét tudjuk változtatni. Ezt a legtöbb esetben egy heveder kiengedésével akár fekvő pozícióig dönthetjük, így akár szunnyadhat egy jót a baba, míg mi sportolunk. A heveder felső állásában pedig ülő pozícióig emelhetjük a hátfalat, így biztosítva a baba számára a nézelődést és szabad kilátást.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel

 

A kocsiba a baba biztonságos és kényelmes rögzítését hat ponton rögzített biztonsági hevederrendszer biztosítja a gyermekülésekben szokásos kialakításhoz hasonlóan. A felső két hevedernek a vállak felett, kettőnek deréktájékon, kettőnek pedig a comb belső részénél kell vezetnie. A hevedereket mindig olyan mértékben feszítsük meg, hogy a baba a karjait és ezáltal a vállát ne tudja kibújtat. Ügyeljünk arra is, hogy ne legyen a heveder túl szoros se, mivel az a végtagok elszorításához vezethet, és a babának is rendkívül kényelmetlen. Mindig figyeljünk arra, hogy a heveder szabad testfelülettel ne tudjon érintkezni, így meg tudjuk előzni a bőr kidörzsölődését.

A baba ruházata

Fontos szempont az öltözködés, mivel egy kellően meredek parton akár 10 fok körüli hőmérsékleten is képesek vagyunk alaposan megizzadni, míg babánk, aki semmilyen mozgást nem végez, sőt még a menetszél is hűti, nagyon könnyen kihűlhet és megfázhat.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel Természetesen az öltözete mindig a hőmérséklethez igazítsuk. Fontos, hogy rétegesen öltöztessünk. 20 fok alatti hőmérséklet esetén, szélálló anyagból készült ruházatot (15 fok környékén és fiatalabb 6-8 hónapos csecsemőknél lehetőleg kezes-lábast) vastag, a füleket is takaró sapkát, sálat és vékony kesztyűt adjunk a gyermekre, esetleg vékony takaróval csavarjuk körbe, amit bármikor le-, illetve feltehetünk. Szél és napsütés esetén gondoskodni kell a szem védelméről. A szakboltokban –bár meglehetősen drágán – árulnak pántos rögzítésű, párnázott és megfelelő szűrőréteggel ellátott lencséjű napszemüvegeket. Kezdetben mindig viselje a baba, később fokozatosan hozzászoktathatjuk a szemét a külső hatásokhoz, de erős szél és vakító napsütés esetén mindig használjuk. 25-30 fok közeli, illetve feletti hőmérséklet esetén már bőven elég a póló és a kisnadrág is, ekkor azonban gondoskodjunk a bőr napsütés elleni védelméről is. A joggereknek általában van felhajtható nap és esővédő fólia, azonban ekkor is figyeljünk a szabadon lévő testrészre (lábfej).

Étel-ital és egyéb holmik

A legtöbb babakocsit a fenekén felszerelik egy tágas tároló résszel is, ahová a baba és a saját holminkat is el tudjuk helyezni, sőt akár egy kisebb hátizsák is elfér.

Ha hosszabb körre indulunk, feltétlenül vigyük magunkkal az alábbi dolgokat. Pelenkázó csomag, hiszen a babának nem túl komfortos a teli pelusban ücsörögni. Váltóruhát ha kisebb baleset folytán a baba ruházata nedvessé válna. Egy üveg italt, mellyel legalább fél órás időközönként megitatjuk, hiszen nagyobb melegben a menetszél könnyen kiszáríthatja a baba száját. Az etetésről már indulás előtt gondoskodni kell, de egy banánnal nem csak a baba lakik jól, hanem a maradék nekünk is jól jöhet. Unaloműzőnek érdemes magunkkal vinni a babakocsira rögzíthető kedvenc játékot, ugyanis a járókelők nem tudják majd eldönteni, vajon attól sír, mert unatkozik, vagy mert „kínozzuk” a babát.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel

 

Minden használat előtt ellenőrizzük alaposan a babakocsit, de nem várt meghibásodások, mint csavarkilazulás vagy defekt előfordulhatnak használat közben is. Hosszabb kiruccanás esetén mindig legyen nálunk szerszám, gumijavító készlet és pumpa.

Előkészületek

A futás közben termelődő tejsav hatására megváltozhat az anyatej íze, ezért mielőtt nekifognánk, szoptassuk meg a babát, ha már nem szoptatunk, akkor is etessük meg, így nagy valószínűséggel teli pocakkal szundítani fog egy nagyot, míg mi a kilométereket aprítjuk. Nagyon fontos a szoptató anyukáknál a mellek védelme, ugyanis a folyamatos rázkódás a tejcsatornák összetöredezéséhez, és ezáltal az anyatej elapadásához vezethet. Természetesen, még ha élsportoló volt is az anyuka, akkor sem szabad eszeveszetten száguldozni. A gyors edzésmunkát hagyjuk későbbre, amikor már egyedül futhatunk és az anyatej miatt sem kell aggódni. A mellek védelmét a sportruházati szakboltokban beszerezhető sportmelltartó használatával lehet megoldani. A melltartó ne legyen se túl szoros, se túl laza, de fontos, hogy megfelelően rögzítse a melleket. Ha futás közben fájdalmat, feszülést érzünk a mellünkben, akkor mérsékeljük sebességünket, esetleg váltsunk át gyaloglásba és rövidítsük le a futás idejét.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel

 

Fontos a megfelelő futópálya kiválasztása. A legjobb természetesen a kátyú és egyéb akadályoktól mentes, forgalomtól elzárt aszfaltút, de ha igazán egészséges környezetre vágyunk, akkor keressünk egy erdészeti és egyéb gépjárművek által nem használt sima, puha talajú erdei ösvényt. Sok esetben a csak turisták által használt, szikla és gyökérmentes ösvények kevésbé ráznak, mint a merev aszfaltút, és a mi izületeinket is megkímélik.

Kezdő „jogger”-eseknek ajánlott a biztonsági hám használata, mely egy kellően erős anyagú heveder. A heveder egyik végét a babakocsi kapaszkodójára, a másikat a csuklónkra kell húzni, így botlás vagy figyelmetlenség esetén nem tud elszabadulni tőlünk a kocsi. A hevedernek olyan hosszúnak kell lennie, hogy semmiképpen ne tudjon beleakadni a lábunk. Sík terepen, kellő magabiztosság esetén már nyugodtan lecsatolhatjuk magunkról a hevedert, de a biztonság kedvéért mindig legyen nálunk.

A saját öltözetünkre is legyünk különös figyelemmel. Lehetőleg testhezálló, lógó részektől mentes ruházatot viseljünk, és a babakocsira se aggassunk olyan dolgokat, melyek a kerékbe beakadva annak blokkolásához vezethetnek.

Kezdődhet a sportolás

Miután ellenőriztük a babakocsit és a babánkat is megfelelően rögzítettük, vessünk egy utolsó pillantást a cipőnk fűzőjére, és ha nem úgy tettünk, kössük meg kétszeresen, és bújtassuk a lógó részeket a fűző alá.

Kezdő „jogger”-esek forgalomtól elzárt, sima, kátyúktól és bukkanóktól mentes aszfalt úton tegyék meg az első kilométereket.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel

 

Ragadjuk meg két kézzel a kapaszkodót és mintha csak rendes futást végeznénk, kezdetben lassú majd egyre gyorsabb sétával, lassú kocogással min. 10 percig melegítsünk be alaposan. Ha két kézzel toljuk a babakocsit, akkor a lábaink a két kerék között helyezkednek el. Már a bemelegítés szakaszában érdemes próbálgatni, hogy csak az egyik kezünket használjuk, és a kezeinket bizonyos időközönként váltogassuk. A váltásokat követően a fáradt kart mindig rázzuk le, próbáljuk ellazítani, pihentetni. Ha egy kézzel toljuk a babakocsit, mindig kissé lépjünk ki oldalra. Amellett, hogy kisebb az esélye, hogy a kerékre tapossunk, a másik karunkat lendítve könnyebbé, lendületesebbé tehetjük a haladást, a szabadon lévő karunk az egyensúlyozásban is segít.

A fékezésnél ne a kapaszkodóra felszerelt fékkart használjuk, hanem erősen megragadva saját testünkkel fékezzünk. Nagyobb mértékű irányváltások, fordulások esetén kicsit emeljük meg az első kereket és a kocsi hamar a kívánt irányba fordítható.

Gyakorlott „jogger”-eseknek már nem fontos folyamatosan a kapaszkodót tolni, hanem egy erős toló mozdulattal el lehet lökni a kocsit tőlünk pár méterre, majd amíg újra utol nem érjük, a megszokott stílusunkban szabadon futhatunk a kocsi után. Ez a fajta használat megfelelő rutint kíván és magbiztonságot, hogy utol tudjuk érni a kocsit és hogy csak a biztonságos mértékig lökjük el magunktól. Természetesen ez forma csak sík, vagy enyhén emelkedő szakaszon használható, ahol a kocsi maximum a sebességét tudja tartani, de gyorsulni önmagától nem képes. Lejtőn lefelé futásnál minden esetben használjuk a biztonsági hevedert, hogy egy nemvárt helyzetben (rossz lépés, esés) esetén se tudjon elszabadulni a kocsi.

Baby jogger - Túrázás-futás három kerékkel

 

A babakocsis futás alapszabálya, hogy ne csak a szülő élvezze a sportot, hanem a baba. Ezt minden esetben vegyük figyelembe, és arra törekedjünk, hogy mindketten élvezzük a futás minden percét!

Kellemes időtöltést kívánunk minden kedves kispapának és kismamának!

Kép és szöveg: Karlowits-Juhász Orchidea és Tamás


Közreműködött: Zámbori Zoltán