english hungarian

Térkép, szintdiagram

Az útvonal térképe Az útvonal szintmetszete

Ultra Trail Tour du Mont Blanc

UTMB 2007

Egy álom, mely valósággá vált

Európa fölé magasodik a "Fehér hegy", mely évszázadok óta ejt bámulatba megannyi hegymászót, kirándulót és sportolót. Chamonix utcáin mi is az ég felé szegezzük fejünket, és a Bossons-gleccser narancssárgára színeződő jegét, s a fölötte magasodó négyezreseket csodáljuk. Nagy a sürgölődés, nagy az izgalom. Csupa különös ember, kemény tekintetek, furcsa öltözetek. A pizzázóban ücsörögünk, miközben százféle nyelv egyvelege tölti be a légkört. Egy idősebb francia magyaráz a csapatnak, néhány szótöredéket sikerül elkapunk: "3 kilós hátizsák, 166 km, 9400 m szintemelkedés." Hamarosan rajtol Európa legnehezebb terepfutóversenye, az Ultra Trail Tour du Mont Blanc.


2003 telén Németh Csaba barátom mesélt egy versenyről, mely Európában - és talán a világon - a legnagyobb és legnehezebb viadal a kategóriájában. Az útvonal 166 km hosszan, 9400 m szintemelkedéssel vezet az Alpok legmagasabb hegycsoportja, a Mont Blanc vonulata körül, a híres Grand Random Tour du Mont Blanc útvonalán. Három ország földjén visz - két napon keresztül - több ezer láb dobogása Európa egyik leggyönyörűbb futómezsgyéjén.


A verseny története 2003-ban kezdődött, és az alig több mint 600 versenyzőnek csupán a tizede ért célba a 153 km hosszú, 8000 m szintemelkedéssel megtűzdelt versenyen. Egy évvel később már 1500 fős mezőny rajtolt el Chamonix főteréről, amikor első magyar indulókként sikerült hármunknak célba érni. 2005-re a résztvevők száma már a 2000 főt is meghaladta, és habár a szervezők mind a távot, mind a szintemelkedést növelték, az egyre felkészültebb sportolóknak már több mint az 50%-a ért sikeresen célba. Idén a 166 km hosszú 9400 m szintemelkedéssel bíró versenyen - komoly kvalifikációs versenyeket teljesítve - közel 2500-an állnak rajthoz, közülük 10 magyar induló. Az egyes versenyszámokat összegezve 37 magyar versenyző vág neki 2009. augusztus 25-én az Alpok magaslatainak.


Kövesd te is élőben a versenyt és szurkolj a magyar csapatnak! Az aktuális helyezéseket - hogy ki hol és merre jár - a verseny főoldalán , a LIVE menüpont alatt találod. A verseny helyszínéről érkező friss információkat a terepfutás fórumon olvashat.


Az Ultra Trail Tour du Mont Blanc igazi, rangos világversennyé nőtte ki magát, mely meghatározó eseményévé vált az ultrafutás - azon belül is a terepfutás - történetének.


Ajánlott oldalak

  • Eredmények

  • Galéria

  • Útravaló

  • Hírek

  • Ultra Trail Tour du Mont Blanc 2007