TREKKER.HU
KARLOWITS-JUHÁSZ TAMÁS HONLAPJA

Média

Miskolci siker a 100 km-es borneói futóversenyen

Magyar futó nyert az esőerdőben

Borneót is meghódította a miskolci sportoló

Egyszerre vad és gyönyörű: Borneo Ultra Trail Marathon

BORNEÓ PROJEKT – FELKÉSZÜLÉS 03

 

Sokan kérdezik, hogyan készülök, egyáltalán lehet-e rá készülni?

Felkészülni lehet és kell is egy versenyre, akkor is, ha a körülmények merőben másak lesznek attól, mint ahol az edzéseket végzem. A felkészülés egy részét a fizikai és a technikai felkészülés, egy másik jelentős részét pedig a pszichés ráhangolódás adja.

Borneó projekt – Felkészülés 03

 

Mindegy, hogy a fizikai felkészülés, az elvégzett edzésmunka milyen hőmérsékleti adottságok mellett zajlik, hiszen aki a mérsékelt égövben él, hetek, hónapok alatt se fog teljesen hozzászokni a trópusi éghajlathoz. Egy pár hetes időszak inkább legyengíti és felőrli az energiákat, mintsem megerősít. A versenyen, ha lesznek nehézségek, akkor azokhoz alkalmazkodni kell.

Borneó projekt – Felkészülés 03

 

A több mint 3000 kilométeres – heti átlag 110-130 kilométeres – edzésadag nagyobb része tempós futásokból állt. Mivel a tervezettől kevesebbet futottam heti szinten, ezért a futások intenzitásával próbáltam ellensúlyozni a hiányt.

Mivel a trópusi éghajlaton a magas hőmérséklet és páratartalom pulzusnövelő, így evidens, hogy itthon is hozzá kellet szoktatnom magam a magasabb pulzustartományban történő edzésekhez. Itthon eddig nem volt gondom a meleggel, télen szinte minden alkalommal dideregve kezdtem az edzéseket, és emiatt a novembertől márciusig tartó időszakban sokszor futottam a komfortzónámon kívül. Szóval a felkészülési időszak végére már nagyon vágyom a melegre, így lelkileg se lesz olyan megterhelő rajthoz állni, mintha a sarkkörön zajlana a verseny.

Borneó projekt – Felkészülés 03

 

A kötelező felszerelés minimalizálása mellett kulcsfontosságú, hogy jól válasszam meg a ruházatot, különösképpen a lábbelit. Ez idáig próbáltam a kényelem és a strapabírás tekintetében kompromisszumra törekedni, mivel a versenyt követően még bő három hetet kell majd a cipőmnek kibírnia olyan terepen, ahol minden gyorsan amortizálódik. Végül sok próbálgatást és tervezést követően úgy döntöttem, hogy mégis külön cipőt viszek a versenyre, illetve az utána következő túrákra.

Ruházat és zsák tekintetében a célom az volt, hogy a lehető legkevésbé tartsák magukban a vizet, mivel szinte biztos, hogy nem úszom meg a versenyt szárazon.

Június 4-én reggel 7 órakor rajt, ami az időeltolódás miatt éjfélnek fog megfelelni :)

Borneó projekt – Felkészülés 03

 


 

Képek: Sabah adventure challenge